skip to Main Content

Altijd groots?

Als je je bedrijf “Evergrande” (Altijd groots) noemt, zegt het wel wat over wie je bent en hoe je door de buitenwereld gezien wil worden.

En alhoewel een gezonde portie ambitie een troef is, mag het nooit eindigen in een blinde ambitie. 

Evergrande werd in 2018 het waardevolste vastgoedbedrijf in de wereld en de voorbije weken ontdekten we hoe men dat voor elkaar kreeg. 

Heel dit kaartenhuis is namelijk gebouwd op schulden. Veel schulden. Énorm veel schulden.

Het gaat over $300 miljard, en dat is ongeveer de helft van hetgeen Lehman Brothers in de boeken had staan. 

Evergrande heeft meer schulden dan Ierland, Portugal of Denemarken. 

Het heeft er alle schijn van dat deze schulden niet meer terugbetaald kunnen worden, hetgeen een schokgolf zou betekenen voor de financiële markten.

Evergrande zou zelfs niet eens meer in staat zijn om de interesten op de schulden te betalen en denkt aan activaverkopen om cash te genereren.

Wanneer je echter 2% van al het vastgoed in China bezit, zijn dergelijke liquidaties eerder kansloos. Bovendien zou het vastgoed vaak van zeer slechte kwaliteit zijn. 

Dit valt door het bedrijf zelf niet meer op te lossen. Enkel de Chinese overheid kan nu nog een faillissement vermijden, maar het is lang niet duidelijk of een bail-out in de kaarten zit. 

Zo staan we weer voor die eeuwige keuze tussen inflatie en deflatie.

Een faillissement van Evergrande betekent een deflatoire schok, een bail-out leidt dan weer tot money printing en hogere inflatie.

Dit is het dilemma dat altijd maar weer terugkeert en bijna steeds wordt er gekozen voor de makkelijke uitweg via de geldpersen.

Het verschil is hier wel dat het gaat om China. Ze hebben daar geen last van de democratie en hoeven zich geen zorgen te maken over een herverkiezing. Moeilijke beslissingen zijn dan wat makkelijker.

De Chinese economie had het de voorbije maanden echter al moeilijk en een faillissement van deze grootte kan dan de rug van de kameel breken. 

Back To Top