skip to Main Content

Beleggers in uranium worden moedeloos

Nee, deze beweging in de uraniumaandelen had ik niet zien aankomen. Ik was ervan overtuigd dat de weg naar boven open lag nadat Trump de importquota van tafel veegde. 

Niet dus. 

Diverse uraniummijnen zochten de voorbije dagen nieuwe lows en beleggers dreigen moedeloos te worden. Ze wachten al zo lang op een wederopstanding maar het lijkt er maar niet van te komen.

Voor de goud- en zilverbeleggers moeten dit bekend in de oren klinken. Ook zijn hebben het nodige geduld aan de dag moeten leggen, maar werden daarvoor de voorbije weken royaal beloond.

Zal het uranium net zo vergaan?

De spotprijs blijft in ieder geval positief evolueren en zolang we boven de $21 blijven, ga ik ervan uit dat we de bodem gezien hebben.

Zelfs de meest conservatieve inschattingen spreken van tekorten in uranium. Tekorten die voorlopig nog opgevangen kunnen worden met de bestaande voorraden.Hoe groot zijn die voorraden nog? Daar heeft eigenlijk niemand een duidelijk zicht op.

Als de voorraden wat groter zijn dan gedacht, gaat het gewoon wat langer duren vooraleer het aanbodtekort zich ook in de prijs vertaald.

Nog een beetje langer wachten met andere woorden. Een belegger moet soms bereid zijn om wat geduld te tonen. 

Op termijn komt het wel goed. 

Er worden heel wat nieuwe centrales actief en die verbruiken vooral tijdens de eerste levensjaren heel wat extra uranium. Dat is een aardige rugwind.

Verder houden diverse landen (Frankrijk, VS, …) de kerncentrales langer open dan gepland en ook dat is positief voor de verdere vraagontwikkeling.

En dan zijn er nog de kerncentrales in Japan. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat er wat meer centrales herstart zouden zijn ondertussen, maar ook dit moet vroeg of laat de vraag weer positief ondersteunen. 

Tenslotte moeten we het ook nog even over Cameco hebben. Cameco heeft McArthur River gesloten maar heeft ondertussen wel contracten lopen met nutsbedrijven om hen van uranium te voorzien. 

Cameco haalt het uranium niet meer uit de grond, maar koopt het gewoon op de spotmarkt. 

Cameco moet gedurende de rest van het jaar nog ongeveer 5 miljoen pond aan uranium kopen. Nu moet je weten dat de spotmarkt in uranium niet al te groot is en op 20 tot 40 miljoen pond per jaar geschat wordt. 

Wie tussen de regels leest, merkt dat Cameco in de resterende maanden eigenlijk 25% tot 50% van het volume in de spotmarkt moet opkopen… 

Probeer dit soort aankopen maar eens te doen zonder de prijs fors op te drijven. Cameco weet dat natuurlijk en poogde bij de publicatie van de recente kwartaalcijfers de prijs naar beneden te praten.

Het enige wat ze écht naar beneden wisten te praten, was de beurskoers van Cameco. En in het kielzog daarvan de koersen van heel de sector. 

Ik hou me in ieder geval weer gereed om mijn posities op te trekken. Ik focus daarbij vooral op Nexgen Energy (NXE).

Nexgen heeft met Arrow het meest kwalitatieve project binnen de sector in handen en beschouw ik als een toekomstige blue chip binnen de mijnsector. 

De recente pre-feasability study toont aan dat Arrow gedurende de eerste 5 jaar in productie 29 mio pond uranium kan produceren tegen $C5,81 per pond. 

Aan de uraniumprijs van C$50/pond betekent dat een brutowinst van C$1,28 miljard!

Daarvoor moet er dan wel eerst C$1,2 miljard gespendeerd worden om de mijn te bouwen, maar die investering recupereer je eigenlijk op één jaar tijd. 

Wel, de beurs waardeert NexGen momenteel tegen amper $C644 miljoen. En dat voor een bedrijf dat straks meer dan $C1 miljard aan EBITDA kan realiseren! 

Een belachelijke waardering en ik blijf dan ook aandelen accumuleren. 

Back To Top

2-3x per week een gratis beurstip in je mailbox?

(49.938 beleggers gingen je reeds voor)

Gratis boek: het eindspel van ons financieel systeem

Maarten Verheyen waarschuwde zijn lezers voor de crisis in 2008, is ervan overtuigd dat het huidige systeem gedoemd is om te mislukken en vreest dat de eindfase zeer dichtbij is nu.

Wat kan je doen om je vermogen te beschermen als het huidige systeem tegen de rotsen knalt?

Hoe kan je vermijden dat je uit het oog van de storm blijft?

Dat en veel meer ontdek je in het ebook dat Maarten gratis voor je beschikbaar heeft.