skip to Main Content

Betekent het einde van de pandemie ook meteen het einde van deze bull-market?

Ik gaf heel recent een interview aan Beurs Magazine en ik wil dat graag met je delen. Het geeft namelijk een vrij goed beeld van hetgeen ik verwacht van 2022. 

Enjoy! 

Beursmagazine:  2021 was een positief beleggingsjaar waarbij de Amerikaanse beurzen op recordniveaus afsloten. Ben je momenteel positief of negatief over de markten na de recente rally?

Verheyen: Ik ben momenteel vrij negatief gestemd over de financiële markten in het algemeen. De traditionele aandelenmarkten hebben zeer goed gepresteerd in 2021, ondermeer door de monetaire steun van de centrale banken. Ik vrees echter dat we de top gezien hebben of snel zullen zien in de komende maanden. Er zijn nu al verschillende signalen waaruit blijkt dat 2022 zich aankondigt als een moeilijk beleggingsjaar.

Beursmagazine: Zoals?

Verheyen: Beleggers die de technologie-indexen volgen zien het misschien niet meteen, maar de meerderheid van de technologie-aandelen zijn al fors gedaald sinds hun hoogtepunt. Echter vertroebelen sterke aandelen zoals Tesla en Apple het zicht op de rest van de index omdat ze een groot gewicht hebben in de technologie-indexen. Haal de toppers zoals Netflix, Tesla en Apple eruit en dan zie je ineens een totaal ander plaatje op de markten.  Een serieus flikkerlicht waar je als belegger rekening mee moet houden.

Beursmagazine: Er zijn ook andere knipperlichten. Deze maand maakte de Amerikaanse Centrale Bank nog bekend dat ze de stimulus wil gaan afbouwen en geen staatsobligaties meer wil kopen vanaf eind maart. Speelt dit mee in uw pessimistische visie op de markten? 

Verheyen: Ik geloof dat de Amerikaanse Centrale Bank kansloos is en de monetaire stimulus niet zal kunnen afbouwen zoals men wil.  Men kan eigenlijk geen kant meer op. Men moet nu de indruk geven dat men iets gaat proberen om de inflatie af te remmen, maar het zal niet lang duren voor dit gevolgen zal hebben op de echte economie.

In 2018 heeft men ook geprobeerd om een einde te maken aan het losse stimulus beleid met renteverhogingen en de afbouw van stimulus zoals men nu wil doen. De markten gingen echter snel 20% omlaag waarna de centrale banken het roer razendsnel hebben moeten omgooien. Een exit strategie voor het stimulusbeleid is er al sinds 2008. Het weghalen van het geld dat ooit geprint is geweest, is in de praktijk echter niet uit te voeren.  Het zegt al veel dat men vooral praat over minder geld printen dan over het weghalen van het oude geld uit het systeem. Centrale banken beseffen maar al te goed dat de Verenigde Staten deze weg niet kunnen bewandelen met het huidige begrotingstekort. Er zijn immers geen buitenlandse kopers meer en als de FED (Amerikaanse Centrale Bank) de Amerikaanse overheidsobligaties niet koopt, zal de rente fors stijgen. Een ramp voor particulieren en bedrijven die veel schuld hebben en ook voor de overheid die te weinig geld heeft om zijn schulden terug te betalen. Periodes van tapering en strakker beleid zullen mijn inziens dan ook nooit erg lang kunnen duren.

Beursmagazine: Wat zal gebeuren in een scenario waarbij de FED zijn monetair beleid niet kan verstrakken?

Verheyen: Het kan maar eindigen op twee manieren. Ofwel met een gigantische inflatie of een enorme deflatie zoals we die al lang niet meer gezien hebben. Ik neig naar een inflatiescenario omdat centrale banken naar dat scenario van hogere inflatie doelbewust toewerken. Hyperinflatie kan dan plots uit het niets opduiken. Vandaag is er nog niet zoveel geld in beweging en staat er veel geld op spaarrekeningen geparkeerd. Als al die cash aan de zijlijn ooit naar de beurs komt, zal het pas echt gevaarlijk worden. 

Beursmagazine: Zijn aandelen dan geen goede bescherming tegen inflatie? 

Verheyen: Aandelen bleken in het verleden geen goede bescherming tegen zeer hoge inflatie. Kijk maar naar de jaren 70 toen de S&P500 15 jaar in puntentotaal gelijk bleef. De koopkracht daalde over dezelfde periode echter wel met 75% voor deze belegger. 

In de Weimarrepubliek steeg de prijs van alles: huizen, aandelen, … . Maar de koopkracht van die aandelen ging enorm achteruit. Het is dan ook een fout om te denken dat aandelen je tegen een scenario van hoge inflatie zullen beschermen. Kijk maar naar Turkije, de meeste Turkse ETF”s in dollar zijn ondertussen al gehalveerd in koopkracht. Daar heeft men nu een inflatie van 20 procent en een enorme deflatie van de eigen munt aan hun been. 

Beursmagazine: Wat verwacht u dat de belangrijke thema’s voor 2022 zullen zijn?

Verheyen: Inflatie zal nog heel lang een groot thema blijven waarbij het probleem eerst een stuk groter zal worden voor het beter wordt. Zo was energie in Europa al jaren niet zo duur terwijl energie  een grote component is in de kostprijs van veel producten. Neem daarnaast ook voedsel wat ook veel energie vraagt om te ontwikkelen en dan weet je dat ook dit duurder zal worden. De tijden dat het inflatiethema tijdelijk was, ligt ver achter ons.

Het tweede thema zal vermoedelijk het einde van de pandemie zijn waarop beleggers zullen beginnen speculeren. Omikron blijkt momenteel veel milder te zijn dan andere varianten en kan een elegant middel zijn om uit de crisis te komen. Daarnaast komen er steeds meer geneesmiddelen uit waarbij er nog wat verrassingen kunnen komen uit onverwachte hoek. Dat kan impact hebben op de coronamaatregelen, al zal dat ook de centrale banken onder druk zetten om het beleid te normaliseren. Het einde van de pandemie is dan ook een geschenk voor de wereld, maar niet zozeer voor beleggers. 

Beursmagazine: Waar moeten beleggers nog op letten in 2022?

Verheyen: Een ander groot thema is dat de dominantie van het westen aan het afnemen is. China en Rusland zijn een strategie op poten aan het stellen om steeds meer invloed te verwerven. Daarnaast zie je dat alle problemen die we onder de mat hebben geveegd zoals onze schulden, de problemen door globalisering,  geld printen en het energiebeleid op hetzelfde moment naar boven komen. Ik zie ook niet in hoe je daar snel uit kan geraken. De dominantie van het Westen loopt op zijn eind en daarom vind ik het geen slecht idee om ook te investeren in andere regio’s zoals Rusland om de risico’s te diversifiëren.

Beursmagazine: Energie is altijd een sector geweest die u opvolgt. Ziet u manieren om te profiteren van de energiecrisis?

Verheyen: Via twee beleggingen. De eerste is het beursgenoteerde Pantheon Resources (ticker PANR) met notering op de Londense beurs. Dit olie-exploratiebedrijf zit op een veld van 12 miljard olievaten waarvan bewezen is dat ze hiervan 2,1 miljard vaten kunnen ontginnen. Fossiele brandstoffen zullen ook in de toekomst nog nodig zijn. Zo kwam tijdens de huidige energiecrisis duidelijk naar boven dat olie nog een grote rol te spelen heeft in de wereldwijde energiemix.

De huidige beurswaarde van Pantheon ligt rond de 600 miljoen Britse Pond wat goedkoop is als je ziet hoeveel vaten olie het bedrijf in portefeuille heeft. Ook was hun recente financiering veel minder verwaterend dan gevreesd voor huidige aandeelhouders terwijl ze nu wel hun financiële middelen hebben aangevuld. De sector begint meer oog te krijgen voor het bedrijf waarbij de recente interesse van beleggers een positief teken is. Ik verwijs hierbij naar mijn artikel dat ik in mei schreef voor Beursmagazine.

Ook de steenkoolproducent Peabody energy (ticker BTU) blijft interessant. Steenkool zal zeker in de armere landen onmisbaar blijven voor de komende decennia. Het interessante aan steenkoolmijnen is dat het heel moeilijk is om nieuwe mijnen te openen waardoor oude mijnen hun waarde blijven behouden. Peabody noteert momenteel tegen één keer de EBITDA voor 2022, hetgeen een koopje is. Om interessant te blijven moet de steenkoolprijs op het huidige niveau blijven, maar in deze markt moet dat zeker kunnen. Het aandeel is onlangs gezakt van ongeveer 20 dollar naar 9 dollar en mag terug gekocht worden. 

Beursmagazine: Edelmetalen bevatten een groot deel van je portefeuille. Wat is je visie momenteel hierop?

Verheyen: In 2021 zijn de koersen van edelmetalen gestabiliseerd om daarna te corrigeren. Edelmetalen zijn vaak de eerste sector die in beweging komt en als eerste begint te dalen of te stijgen. De correctie in edelmetalen is ondertussen nagenoeg afgelopen en ik verwacht dat daar wel een inhaalbeweging gaat komen in 2022. Goud en zilver noteren ook zeer goedkoop en al dat spaargeld zal ooit op zoek gaan naar manieren om de koopkracht te beschermen. En dan kom je automatisch bij goud en zilver uit.

Geen edelmetaal, maar ook interessant is koper. Koper speelt een grote rol in het elektrische gebeuren waarbij er bijna geen nieuwe mijnen gevonden zijn in de afgelopen 10 jaar. Daarom heb ik wat aandelen van Cornerstone Capital Resources (ticker CGP). Ze hebben een vrij groot belang in een kopermijn in Equador, maar de ontginning zal wel een grote investering vragen. De mijn zal vroeg of laat terecht komen bij een grote producent.

Koper is een interessante sector waarbij veel mijnen ook in Chili zitten, een land waar deze maand de communisten aan de macht gekomen zijn en die de sector extra willen belasten. Dit maakt dat toekomstige investeringen verder zullen dalen door hogere belastingen wat goed is voor de koperprijs op de lange termijn. Het is al zo moeilijk om nieuwe ontdekkingen te vinden. Als je dan nog bestaande mijnen het moeilijker gaat maken om koper te ontginnen, zal het tekort enkel toenemen. 

Beursmagazine: En wat is je laatste gouden tip voor beleggers in 2022?

Verheyen: Beperk de risico’s zoveel mogelijk. Het neerwaarts potentieel van een belegging wordt veel belangrijker waarbij je niet te agressief moet zijn in 2022 met je beleggingen. Edelmetalen in portefeuille hebben kan zeker geen kwaad waarbij traditionele aandelen misschien best wat afgebouwd worden na de recente rally. En zeker de zaken waar er onlangs een hype is geweest. Denk aan crypto’s, NFT’s en technologie-aandelen. Wat winst van tafel nemen getuigt van goed risicobeheer en een goede huisvadermentaliteit.

Back To Top