skip to Main Content

Buffett koopt goud

Warren Buffett stapte in het voorbije kwartaal volledig uit de luchtvaartsector, verkocht zijn aandelen van Goldman Sachs en stapte uit Occidental Petroleum.

Verder verkleinde hij ook de posities in Wells Fargo, PNC Financial en JP Morgan.

Er was één nieuwe investering: een aankoop van bijna $500 miljoen aandelen Barrick Gold.

Barrick Gold! 

Buffett stapt in de goudmijnen. Wie had dat ooit gedacht?

Wel, of het effectief Buffett zelf is of één van zijn luitenanten, weet je natuurlijk nooit helemaal zeker. Aan de hoogte van het bedrag te zien, zou ik zelfs gokken op één van zijn discipelen. 

Het zijn echter ook zij die indertijd voor het eerst aandelen Apple kochten, waarna Buffett overtuigd raakte van het bedrijf en er vervolgens $35 miljard in pompte. (dit belang is inmiddels $107 miljard waard)

Als signaal kan het wel tellen. Buffett die nooit een goed woord te zeggen had over goud, heeft nu toch maar mooi aandelen Barrick Gold in portefeuille. 

Of er bijkomende aankopen gepland zijn, is koffiedik kijken. De tien grootste goudmijnen in de wereld zijn samen amper $200 miljard waard. Het zal sowieso niet makkelijk zijn om een grotere positie op te bouwen. Daarvoor is de markt te klein. Nu nog wel. 

Buffett bezit voor $140 miljard aan liquiditeiten en moet er zich toch bewust van zijn dat het huidige monetaire beleid de waarde van die cash kan aantasten. 

Zou hij op een bepaald moment kunnen overwegen om die cash in goud te parkeren? Echt vergezocht lijkt het me niet. In de jaren ‘90 verraste hij ook al eens vriend en vijand door 130 miljoen ounces fysiek zilver te kopen. 

De cash hoopt zich op en als hij aandelen blijft verkopen, gaat een steeds groter deel van Berkshire uit cash bestaan. We zitten ondertussen al aan 28%. Het moet Buffett een ongemakkelijk gevoel geven. Hij weet goed genoeg hoe de vork aan de steel steekt.

Back To Top

Gratis boek: het eindspel van ons financieel systeem

Maarten Verheyen waarschuwde zijn lezers voor de crisis in 2008, is ervan overtuigd dat het huidige systeem gedoemd is om te mislukken en vreest dat de eindfase zeer dichtbij is nu.

Wat kan je doen om je vermogen te beschermen als het huidige systeem tegen de rotsen knalt?

Hoe kan je vermijden dat je uit het oog van de storm blijft?

Dat en veel meer ontdek je in het ebook dat Maarten gratis voor je beschikbaar heeft.