skip to Main Content

Coup bij de Fed

Er is heel wat gaande bij de Fed momenteel. Ik noem het een stille coup. 

De tijd dat de Fed volledig onafhankelijk opereert van de politiek lijkt voorgoed voorbij. De politiek beschouwt de centrale bank tegenwoordig eerder als de financiële afdeling die de wilde plannen van de top mogelijk moet maken.

En aangezien met een geldpers financieel ALLES mogelijk lijkt, wordt het interessant om de greep op de Fed te verstevigen. 

Vorige week namen twee Fed-leden ontslag omdat ze voor eigen rekening op de beurs handelden. ‘Toevallig’ ging het om twee leden die bekendstaan als ‘haviken’. Centraal bankiers die af en toe nog eens een beetje op de rem willen staan. 

Aangezien de geldhoeveelheid in de voorbije 12 jaar ruwweg vertienvoudigde, is er van remmen natuurlijk zelden sprake. Er zijn al lang geen haviken meer bij de Fed. 

Maar voor sommigen wordt er vandaag nog niet genoeg geprint en daarvoor moeten er een paar dwarsliggers aan de kant worden geschoven. Exit Kaplan en Rosengren.

Al lijkt het hier niet te stoppen. 

Elizabeth Warren, die bij de Democraten heel wat invloed uitoefent, is inmiddels een campagne gestart om Jerome Powell’s herbenoeming te doorkruisen. 

In de plaats van Powell moet er een type Rudolf von Havenstein komen. Von Havenstein was de centraal bankier tijdens de Weimar-republiek en verantwoordelijk voor de hyperinflatie van 1923.

Het dilemma van nu is niet anders dan het dilemma van toen: 

“Von Havenstein faced a real dilemma. Were he to refuse to print the money necessary to finance the [government] deficit, he risked causing a sharp rise in interest rates as the government scrambled to borrow from every source. The mass unemployment that would ensue, he believed, would bring on a domestic economic and political crisis, which in Germany’s current fragile state might precipitate a real political convulsion. As the prominent Hamburg banker Max Warburg, a member of the Reichsbank’s board of directors, put it, the dilemma was ‘whether one wished to stop the inflation and trigger the revolution’, or continue to print money. Loyal servant of the state that he was, von Havenstein had no wish to destroy the last vestiges of the old order.”

En ja, ik neem expliciet de term ‘hyperinflatie’ in de mond. Het is nog niet meteen een keiharde voorspelling, maar het wordt stilaan wel een reële mogelijkheid. 

Wie naar de stijgende energieprijzen kijkt, moet toch ergens het gevoel hebben dat dit toch niet normaal is?

Media en politici mogen dan zoveel lullen over Rusland en tekorten als ze willen, je kan dit soort prijsexplosies (die we ook elders zien) niet los zien van het gevoerde monetaire beleid.

De energieprijzen geven duidelijk aan dat de centrale bank keihard het rempedaal dient in te drukken om de inflatie een halt toe te roepen.

Als je op zo’n moment een coup pleegt bij de Fed speel je gewoon met vuur. Dan doe je namelijk precies hetzelfde als Erdogan in Turkije enkele jaren geleden waarna de Lira 70% van z’n waarde verloor. 

Back To Top