skip to Main Content

De wanhoopsdaad van Deutsche Bank

Wie in het verleden banken confronteerde met de enorme derivatenposities, kreeg steevast te horen dat het ging om de totale exposure en dat deze posities eigenlijk amper risico’s inhielden voor de bank zelf.

De bank was niet meer dan de middelman die de risico’s weer doorschoof naar andere partijen.

Dat moet je toch even in het achterhoofd houden wanneer je hoort dat Deutsche Bank 50 miljard euro aan derivaten wil wegstoppen in een “bad bank”.

Enfin, die 50 miljard euro is het bedrag dat nu circuleert.

Je kent inmiddels de modus operandi wel. Ideëen worden afgetoetst met een lager bedrag maar als puntje bij paaltje komt, ligt het effectief cijfer een paar keer hoger.

Maak je echter geen zorgen, die 50 miljard aan derivaten zijn niet “toxisch” aldus DB. Ze zullen echter wel met een discount verkocht worden.

Waarom wil Deutsche Bank ervan af?

Wel, ze hebben de winsten van deze contracten jaren geleden al geboekt terwijl men toch behoorlijk wat kapitaal beschikbaar moet houden. Dat kapitaal brengt momenteel dus niks meer op waardoor het logisch lijkt om die derivaten te dumpen.

Maar wacht eens even, want we leren hier wel iets heel interessant!

Deutsche Bank geeft aan men de winsten op de derivaten reeds boekte bij de afsluiting van het contract.

Dit zijn derivaten die lopen tot ver na 2030. En al die toekomstige winsten werden dus reeds in de boeken geschreven?

En hoezo kan Deutsche Bank zeker zijn dat die winsten er ook effectief zullen komen? Derivaten en zekere winsten zijn nu niet bepaald woorden die je vaak in dezelfde zin vindt.

Ik neem aan dat deze manier van boekhouden dan ook meteen kan doorgetrokken worden naar alle andere derivatenposities? In het geval van Deutsche Bank gaat dat over een positie van zo maar eventjes $43.500 miljard.

Als je weet dat de bank daar amper 62 miljard aan eigen vermogen tegenover stelt, weet je ook meteen waarom de markt de aandelen waardeert aan één vijfde van de boekwaarde.

Beleggers zijn bloednerveus en ik weet niet of deze “bad bank” de nodige rust zal brengen. Het heeft meer weg een wanhoopsdaad, om eerlijk te zijn.

[xyz-ihs snippet=”eindspel”]

Back To Top

2-3x per week een gratis beurstip in je mailbox?

(49.938 beleggers gingen je reeds voor)

Gratis boek: het eindspel van ons financieel systeem

Maarten Verheyen waarschuwde zijn lezers voor de crisis in 2008, is ervan overtuigd dat het huidige systeem gedoemd is om te mislukken en vreest dat de eindfase zeer dichtbij is nu.

Wat kan je doen om je vermogen te beschermen als het huidige systeem tegen de rotsen knalt?

Hoe kan je vermijden dat je uit het oog van de storm blijft?

Dat en veel meer ontdek je in het ebook dat Maarten gratis voor je beschikbaar heeft.