skip to Main Content

Deze poster hangt tegen mijn muur

Ik heb een tijdje geleden de volgende foto gepost op mijn Twitter. 

De poster is voor mij een ‘daily reminder’ dat een bull-market in grondstoffen misschien wel duizenden procenten potentieel heeft en dat te vroeg verkopen zowat de grootste fout is die je kan maken. 

De cyclussen hebben een lange ‘runway’. Grondstoffen blijven spotgoedkoop wanneer je ze afzet ten opzichte van de S&P500.

Wanneer je de mijnaandelen uitdrukt in constant geld, zijnde goud, dan merk je ook daar de huidige koersen een historische onderwaardering tonen en zéér veel potentieel hebben.

Is het vreemd om de koersen van de mijnaandelen uit te drukken in goud? Geld was tot 1971 gekoppeld aan goud en als goud straks weer een rol krijgt in het monetair systeem, zal er opnieuw een link bestaan tussen goud en geld. Zo gek is het dus niet. 

Te vroeg verkopen, kan ook ronduit gevaarlijk zijn tijdens een periode van hyperinflatie. Onderstaande grafiek toont de goudprijs ten tijde van de Weimar.

Een belegger die op tijd goud kocht maar te vroeg weer uitstapte, verloor in dit scenario evenveel dan de belegger die nooit goud had gehad: alles. 

Hyperinflatie maakt geld waardeloos. 

Ik zeg niet dat we momenteel in de eerste fase van een hyperinflatie verkeren, maar het is ook niet helemaal uit te sluiten. Stel je maar eens voor dat je ergens in 1919 je goud verkocht omdat de prijs verdubbeld was. Een drama. 

En tenslotte heb ik ook de onderstaande grafiek toegevoegd aan mijn poster. Het vertelt je iets over de ongekende volatiliteit tijdens hyperinflatie. De grafiek toont de maandelijkse schommelingen in de goudprijs.

Er waren soms maanden dat de goudprijs verdubbelde, maar er waren ook maanden dat de goudprijs halveerde. Je mag je dus niet meteen uit je lood laten slaan omdat de goudprijs een flinke daling kent. 

Enfin, het zijn vier grafieken waar ik dagelijks aan herinnerd wil worden. Ik heb er om die reden een poster van gemaakt en deze op mijn kantoor tegen de muur gehangen. 

Als je zelf ook zo’n poster wil, kan je hier de PDF downloaden en deze via een drukker laten afdrukken (de mijne werd gedrukt via drukzo.be) 

Back To Top

Gratis boek: het eindspel van ons financieel systeem

Maarten Verheyen waarschuwde zijn lezers voor de crisis in 2008, is ervan overtuigd dat het huidige systeem gedoemd is om te mislukken en vreest dat de eindfase zeer dichtbij is nu.

Wat kan je doen om je vermogen te beschermen als het huidige systeem tegen de rotsen knalt?

Hoe kan je vermijden dat je uit het oog van de storm blijft?

Dat en veel meer ontdek je in het ebook dat Maarten gratis voor je beschikbaar heeft.