skip to Main Content

Dit is niet de manier

Aan het begin van ieder jaar verschijnt beursexpert Paul D’Hoore op TV en deelt hij zijn ideale portefeuille voor het nieuwe jaar met de VTM-kijkers.

Het voorbije jaar ging die portefeuille er 1,1% op vooruit.

Meneer D’Hoore is weinig origineel in zijn keuzes overigens. De gemiddelde vermogensbeheerder stopt ruwweg 60% van de centen in aandelen en 40% in obligaties.

D’Hoore deed 51% in aandelen en 39% in obligaties.

Van de resterende percentages ging het meeste in cash en toch ook nog 2% naar goud.

Tja, zo kan je natuurlijk geen rendementen maken. Die 2% in goud is eigenlijk net hetzelfde als geen goud bezitten. Die paar percentages gaan je echt niet redden hoor. Dit is jezelf, en anderen, een rad voor de ogen draaien.

Goud steeg (in $) 24,4% in 2020, zilver ging zelfs 47,4% hoger.

Dat zijn rendementen die het verschil maken, maar dan moet je wel voldoende edelmetaal in portefeuille hebben.

Met welk percentage jij nog gemakkelijk slaapt, kan ik niet beoordelen, maar alles onder de 10% is wat mij betreft te weinig.

Dat is hetzelfde als twee stukken taart eten en zoetstof in je koffie doen omdat je op je gewicht let.

Ok, dit gezegd zijnde, ben je waarschijnlijk zeer benieuwd om te horen hoeveel euro’s ons beursgenie dit jaar in goud zal stoppen?

Jawel, per 10.000 euro gaat er 83 euro naar goud. Nog geen procent.

Dit is echt om mee te lachen, en ik hoop dat de kijkers dit allemaal niet al te serieus nemen want met deze portefeuille geraak je in dit klimaat geen stap vooruit.

Het is blijkbaar aan Paul voorbij gegaan dat overheden massale hoeveelheden geld hebben geprint en dat dit kan uitdraaien op een serieuze aanslag op je koopkracht.

Ja, dat moet ‘m wel ontgaan zijn, want anders krijg je het echt niet uitgelegd dat je 39% van je geld steekt in nagenoeg renteloze obligaties die bijna zeker koopkrachtverlies opleveren.

Even voor de aardigheid, zo ziet mijn portefeuille voor 2021 eruit:

Het is zeker geen modelportefeuille en ik adviseer niemand om me hierin klakkeloos te volgen.

ik ben een agressieve belegger en niet bang van wat extra risico’s. Het gewicht in zilver is het voorbije jaar flink toegenomen via goed getimede aankopen en natuurlijk de aanzienlijke waardestijging.

Maar op de eerste beursdag van het jaar staat zilver wel weer 4% in de plus en noteren de mijnaandelen pre-opening 5% hoger.

We starten het jaar zo met een koerswinst waar Paul D’Hoore twee jaar op moet wachten.

Back To Top

Gratis boek: het eindspel van ons financieel systeem

Maarten Verheyen waarschuwde zijn lezers voor de crisis in 2008, is ervan overtuigd dat het huidige systeem gedoemd is om te mislukken en vreest dat de eindfase zeer dichtbij is nu.

Wat kan je doen om je vermogen te beschermen als het huidige systeem tegen de rotsen knalt?

Hoe kan je vermijden dat je uit het oog van de storm blijft?

Dat en veel meer ontdek je in het ebook dat Maarten gratis voor je beschikbaar heeft.