skip to Main Content

DSM ontdekt goud

Het pensioenfonds van DSM gaat 5% van de activa in goud beleggen. 

De beheerder geeft aan dat goud een ‘diversifiërende werking’ heeft en dat een weging in goud het risico van de totale portefeuille verlaagt.

Ik neem aan dat de beheerder de diverse studies over goud gelezen heeft en inderdaad heeft vastgesteld dat zelfs een beperkte allocatie richting goud het risicoprofiel van de portefeuille vermindert en het verwachte rendement vermeerdert. 

Misschien wel de analyse van de altijd grondige Jan Nieuwenhuijs?

In de onderstaande grafiek laat hij zien hoe het risico van een portefeuille altijd daalt wanneer je er een beetje goud aan toevoegt. 

Zelfs een kleinere allocatie van 5% heeft zo al een positief effect. 

De grafiek laat echter ook zien dat het meest optimale effect wordt gerealiseerd met een weging van 20%. 

Maar goed, de 5% van DSM is een eerste stap.

Op een portefeuille van 7,7 miljard euro gaat het toch al bijna 400 miljoen.

Ik had eerder al eens over de beslissing van de Ohio Police & Fire Pension Fund om in goud te gaan beleggen en gaf toen aan dat dit wel eens een wereldwijde trend zou kunnen worden:

“Ik heb het nog eens opgezocht en de wereldwijde pensioenfondsen beheren momenteel $46,7 biljoen. 

Als die allemaal 5% van de middelen in goud stoppen, hebben we het over $2335 miljard. Pensioenfondsen zouden dan, gerekend aan de huidige goudprijs, bijna 1,2 miljard ounces goud moeten aanschaffen. Dat is ruwweg elf keer meer dan de mijnen op een jaar produceren. 

En dan hebben we het hier enkel over de pensioenfondsen! 

Stel je eens voor dat dit voorbeeld wordt gevolgd door particuliere beleggers, door de sovereign wealth funds, door de banken, enz”

Back To Top