skip to Main Content

Fed garandeert inflatie

Ik heb je gisteren geschreven dat als je nog plannen had om je posities in de edelmetalen op te trekken, je dat best deed voor de verklaring van de Federal Reserve.

Op het moment dat ik je dat stuurde was de consensus dat er geen grote veranderingen in het beleid zouden komen. 

Als je op zo’n moment toch je nek uitsteekt, neem je natuurlijk een risico. De kans bestaat dat je enkele uren later al voor lul staat omdat de feiten je ingehaald hebben.

Maar gelukkig voor mijn ego kreeg ik gelijk. 

Mijn portefeuille is er me ook dankbaar voor overigens 🙂

De Fed liet gisteren weten dat men nog een heel tijdje zal doorgaan met de inkoop van obligaties. Men koopt nu maandelijks voor $120 miljard aan obligaties, maar de markt ging ervan uit dat dit maar een tijdelijke maatregel was die misschien over enkele maanden al stopgezet zou worden.

Al die ‘Fed-watcher’ missen wel één cruciaal gegeven in hun analyses en dat is het feit dat de Fed nu open en bloot de financier is van de Amerikaanse overheid. 

Of met andere woorden: als de Treasury $3.500 miljard tekort komt volgend jaar, zal de Federal Reserve dat tekort via de geldpersen moeten dichten. 

Dat, beste vrienden, is de kern van de zaak! 

En wie de acties van de centrale banken puur door een monetaire bril analyseert, zal het altijd bij het verkeerde eind hebben. 

Nog even over die $120 miljard die maandelijks geprint wordt om schulden op te kopen. Dat is $1.440 miljard op jaarbasis.

$1.440 miljard is geen $3.500 miljard waardoor ik er nu al rekening mee hou dat de centrale banken het bedrag van deze aankopen volgend jaar nog verder zal optrekken. Doen ze dat niet, dan zit onze vriend Biden zonder centen.

En het beste van alles is dat ze maandelijks die $120 miljard blijven printen totdat de inflatie een tijdje boven de 2% zit.

De FED garandeert dus bijna inflatie. Ze zeggen het nu letterlijk: we gaan blijven printen tot er inflatie is.

Duidelijker dan dit kunnen ze niet meer zijn. 

Is het nu te laat om nog op de kar te springen?

Wel, als je naar de zilvergrafiek kijkt, dan zie je dat we eigenlijk nog maar net zijn uitgebroken. 

Back To Top

Gratis boek: het eindspel van ons financieel systeem

Maarten Verheyen waarschuwde zijn lezers voor de crisis in 2008, is ervan overtuigd dat het huidige systeem gedoemd is om te mislukken en vreest dat de eindfase zeer dichtbij is nu.

Wat kan je doen om je vermogen te beschermen als het huidige systeem tegen de rotsen knalt?

Hoe kan je vermijden dat je uit het oog van de storm blijft?

Dat en veel meer ontdek je in het ebook dat Maarten gratis voor je beschikbaar heeft.