skip to Main Content

Fed heeft weinig manoeuvreerruimte

Ik heb hier eerder al eens besproken dat de Federal Reserve niet voldoende geld print om het overheidstekort van de VS te financieren.

De VS kijkt dit jaar aan tegen een tekort van $3.500 miljard en normaal zou dat via de obligatiemarkt gefinancierd worden.

Gisteren bleek dat de vraag naar nieuwe obligaties behoorlijk hard tegenviel … waardoor de rente flink begon te stijgen! 

De 10-jarige rente noteert nu op het hoogste niveau van het voorbije jaar:

Die rentestijging zorgt voor ongerustheid op Wall Street:

Het zegt natuurlijk wel iets over de kwetsbare toestand van het systeem als een rente van ocharme 1,5% al voor ongerustheid zorgt. 

En zo zijn we terug bij mijn eerdere analyse waarbij ik onomwonden aangaf dat de Fed geen andere keuze heeft dan meer geld te printen om de Amerikaanse overheid te financieren. 

“Maar als de rente blijft stijgen, moet ook hier de centrale bank vroeg of laat actie ondernemen om de verdere stijging af te remmen.

De Fed zal dan aan “Yield Curve Control” moeten gaan doen. Klinkt allemaal mooi, maar in de praktijk zal men gewoon geld printen om daarmee obligaties te kopen”

De obligatieveiling van gisteren viel al zwaar tegen, en de VS kan het zich echt niet permitteren dat straks de vraag niet meer opgevuld geraakt. Dat zou het vertrouwen in Amerikaans staatspapier compleet onderuit halen.

De Fed heeft met andere woorden niet al te veel manoeuvreerruimte meer en ik verwacht dat er relatief snel ingegrepen zal worden. 

Voor mij het ultieme signaal om mijn laatste cash in de markt te duwen en mijn positie mijnaandelen opnieuw te verhogen tot mijn maximale allocatie.  

Back To Top

Gratis boek: het eindspel van ons financieel systeem

Maarten Verheyen waarschuwde zijn lezers voor de crisis in 2008, is ervan overtuigd dat het huidige systeem gedoemd is om te mislukken en vreest dat de eindfase zeer dichtbij is nu.

Wat kan je doen om je vermogen te beschermen als het huidige systeem tegen de rotsen knalt?

Hoe kan je vermijden dat je uit het oog van de storm blijft?

Dat en veel meer ontdek je in het ebook dat Maarten gratis voor je beschikbaar heeft.