skip to Main Content

Hoe fysiek zilver kopen?

Dit is de nieuwsbrief die ik eigenlijk al veel eerder had moeten schrijven. Vandaag krijg je namelijk te horen … hoe je fysiek zilver koopt. 

Lekker op tijd, nietwaar 🙂

Het begint eigenlijk allemaal met de vraag of je je zilver zelf wil bewaren, of het liever laat bewaren in verzekerde opslag. 

Kleinere beleggers kiezen er soms voor om hun edelmetaal zelf te bewaren. Aangezien het moeilijk is om zelf je edelmetaal veilig te bewaren, en je meestal niet verzekerd bent tegen diefstal, is het een optie die wat mij betreft enkel te overwegen valt voor kleinere bedragen.

De meeste beleggers voelen zich echter vaak ongemakkelijk om thuis edelmetaal te bewaren en kiezen meestal voor verzekerde opslag door een professionele en betrouwbare partij. Op deze manier wordt je edelmetaal veilig opgeslagen op jouw naam, is je bezit 100% verzekerd en heb je steeds in real-time een overzicht van de actuele waarde. 

Ok, nu je beslist hebt hoe je je zilver wil bewaren, kunnen we gaan kijken naar de producten die het meest geschikt voor je zijn.

Welk zilver koop je?

Als je kiest voor eigen opslag, kiest je best voor zilveren munten.

Wanneer je baren opslaat buiten een douanedepot is er namelijk 21% btw van toepassing.

Munten daarentegen vallen onder de margeregeling waardoor je enkel btw betaalt op de relatief kleine marge van de handelaar. De btw is zo eerder verwaarloosbaar. 

Welke munten kies je dan?

Ik geef de voorkeur aan de Philharmoniker aangezien dit de meest courante beleggingsmunt in Europa is. Deze munt geniet de meeste interesse bij beleggers en dat zorgt voor de grootst mogelijke liquiditeit. Toch niet onbelangrijk als je straks weer wil verkopen en een correcte prijs wil ontvangen voor je zilver. 

Koop hier je zilveren munten

Als je, zoals ik, kiest voor verzekerde opslag, koop je best baren. Aangezien deze baren worden opgeslagen in een buitenlandse douanedepot, is er helemaal geen btw van toepassing. 

Baren zijn per gram een stuk goedkoper dan munten waardoor je meer zilver voor je euro’s krijgt. 

Het is wel superbelangrijk om ervoor te zorgen dat de baren die je koopt 100% allocated zijn. Dit wil zeggen dat de baren op jouw naam worden opgeslagen en dat je over de serienummers beschikt. Met de serienummer kan je straks bewijzen welke baar jou toebehoort. 

Dit is echt super belangrijk, en hier gaat het vaak fout bij het kopen van edelmetaal. Veel beleggers denken dat edelmetaal in opslag standaard gealloceerd wordt, maar dat is in vele gevallen niet het geval. 

En als je edelmetaal niet gealloceerd werd op jouw naam, kan je straks onmogelijk bewijzen dat het edelmetaal jou toebehoort. Vaak bezit je zo niet meer dan een claim op edelmetaal, en dat is iets helemaal anders dan fysiek bezit! 

Koop hier zilver in opslag

Via wie koop je best je zilver?

Als aandeelhouder van Goud999 spreek ik natuurlijk een stuk voor eigen winkel, maar het voordeel is dat ik op deze manier de interne keuken ook erg goed ken en met verstand van zaken kan spreken. 

Ik kan je verzekeren dat dit een zeer betrouwbaar en professioneel bedrijf is die enkel werkt met reputabele internationale partijen voor de opslag van je edelmetaal. Ze hebben kluizen in Frankfurt, Londen en Zürich. 

Ik heb uiteraard ook zelf mijn zilver via Goud999 opgeslagen.

Back To Top