skip to Main Content

Het spel dat ik speel

Zoals je waarschijnlijk weet, investeer ik al jaren in “moonshots” en het leek mij een goed idee om rond deze investeringen een partnerschap te starten met enkele gelijkgezinde zielen. 

Ik beschouw mezelf vooral als een contraire value investor en vanuit die filosofe voel ik mij enorm aangetrokken tot “mining”. 

De emoties lopen steeds hoog op en dat biedt veel extra kansen voor rendement.

Ik focus persoonlijk op een tiental bedrijven waarin ik vrij actief ben met mijn transacties. Bijkopen wanneer de koersen dalen en posities afbouwen naarmate ze stijgen.

Het begint eigenlijk allemaal met voor jezelf te bepalen hoeveel procent van je vermogen je maximaal in “moonshots” wil beleggen. 

Voor mij is dat 30%. 

Dat is behoorlijk agressief.

Voor de meeste beleggers zal ergens tussen de 10% en 20% correcter zijn. Maar het is een inschatting die ik niet voor jou kan maken. Jij bent de enige die kan bepalen hoeveel risico’s je wil en kan nemen met je centen. 

Een maximale allocatie van 30% betekent overigens ook niet dat je ALTIJD 30% van je vermogen in moonshots moet beleggen. 

Hier gaan de meeste beleggers de mist in. 

Waarom zou ik in hemelsnaam 30% van mijn vermogen investeren in “moonshots” wanneer de waarderingen hoog zijn en “moonshots” amper te vinden zijn?

Ik wil die 30% exposure enkel wanneer de koersen laag zijn en de kans op “moonshots” een heel stuk hoger ligt. 

Ok, nu je voor jezelf je maximale allocatie hebt bepaald, kunnen we gaan kijken naar de allocatie per individuele positie. 

Die is voor mij namelijk maximaal één tiende van mijn maximale allocatie, zijnde 3%. Ik zal dus nooit meer dan 3% van mijn vermogen investeren in één individuele moonshot

En aangezien die 3% dan nog een maximum is, zal mijn eerste positie een heel stuk kleiner zijn, doorgaans slechts 0,5% tot 1%. 

Als ik 0,5% van mijn vermogen investeer tijdens een eerste aankoop en maximaal naar 3% wil gaan, kan ik vijf keer bijkopen na mijn initiële aankoop vooraleer ik aan een “volle” positie zit. 

Wanneer koop je bij?

Wel, vooraleer je die vraag kan beantwoorden, moet je natuurlijk eerst overtuigd zijn van je zaak. Koop dus enkel bij wanneer de fundamentals goed zitten. 

De timing van je extra aankopen, is iets wat je zelf bepaalt. Hou er wel steeds rekening mee dat aandelen in deze sector veel dieper kunnen gaan dan je denkt en het is belangrijk om ook nog wat droog poeder te hebben op de bodem.

Je kan het mechanisch aanpakken en bijvoorbeeld bijkopen telkens wanneer de koers 10% … 15% of 20% daalt. 

Die aankopen zien er dan bijvoorbeeld als volgt uit:

0,5% aan $10

0,5% aan $8

0,5% aan $6

0,5% aan $4

0,5% aan $3

0,5% aan $2

Eventueel kan je je aankooporders reeds in de markt leggen na je initiële aankoop. Zo bepaal je helemaal op voorhand wanneer je bijkoopt en zet je alvast je emoties aan de kant. 

Wanneer verkopen?

Eerst en vooral kijk je hier naar je maximale allocatie. Als je bijvoorbeeld 30% van je portefeuille in “moonshots” hebt gestopt op de bodem van de markt en de koersen beginnen te stijgen, dan wordt die 30% al snel 35% … 40% of misschien wel 50% van je portefeuille. 

Aangezien 30% je maximale allocatie is, ga je dus bij stijgende koersen moeten snoeien in je posities. 

Wanneer die 30% uitgroeit tot 33% van je portefeuille, kan je bijvoorbeeld lineair één tiende van al je posities verkopen en zo weer op 30% uitkomen. 

Of je kan er ook voor kiezen om je mindere posities af te bouwen.

Hoe je het aanpakt, maakt niet zoveel uit, het is echter wel belangrijk om stelselmatig posities af te bouwen wanneer je totale allocatie boven je max komt te liggen. 

Het mooie van deze benadering is dat je bij dalende koersen automatisch bijkoopt en bij stijgende koersen automatisch winst neemt. 

En tenslotte kan je op bepaalde momenten ook je totale allocatie verhogen of verlagen. 

Als de koersen hard stijgen (zoals in 2016 bijvoorbeeld), en het aantal moonshots schaarser worden, kan die totale allocatie ook verlaagd worden. 

Op zo’n moment zal je wellicht al regelmatig je posities moeten trimmen om de allocatie beneden de 30% te houden. Door ook nog eens je allocatie te verlagen, sta je extra aan de verkoopzijde. 

In een paar stappen kan die 30% naar 25% … 20% … 15% of misschien zelfs 5%.

Hoe zotter de koersen en hoe enthousiaster je medebeleggers, hoe kleiner jouw totale allocatie zal worden. 

Dat is het spel dat ik speel. 

Back To Top