skip to Main Content

Historische dag voor zilver

Gisteren was een historische dag op de zilvermarkt. Eéntje voor de geschiedenisboeken. 

Op de Comex, waar de zilverfutures verhandeld worden, werden er meer dan 1,5 miljard ounces zilver verhandeld.

Dit terwijl de wereldwijde zilvermijnen jaarlijks maar 800 miljoen ounces naar boven halen.

Het geeft je een idee over de plotse vraag die is ontstaan, en het zegt natuurlijk ook iets over de spelletjes die gespeeld worden. 

Wie heeft gisteren 1,5 miljard ounces aan zilver verkocht?

Zo volg ik ook de ontwikkelingen binnen de ‘SLV’ op de voet. SLV is de grootste zilver ETF en de voorbije weken hebben zij maar liefst 100 miljoen ounces zilver aan de kluis toegevoegd.

Wederom de vraag: waar hebben ze dit zilver gevonden? 

En het stopt hier overigens ook niet, want de slimmere beleggers blijven ver weg van Comex en ‘SLV’ en kopen hun zilver fysiek. 

De CEO van JM Bullion, één van de grotere edelmetaalhandelaren in de VS, verklaarde aan CNBC dat hij afgelopen zondag 27 miljoen ounces zilver verkocht.

27 miljoen ounces. Op één dag. Bij één handelaar.

Wat zegt je dat over de totale vraag die we momenteel zien?

Zit er ik erg naast als ik hieruit concludeer dat de vraag bij handelaren op z’n minst 100 miljoen ounces groot was de voorbije dagen?

Okay… 

We hebben dus 100 miljoen ounces via SLV, 100 miljoen ounces via de handelaren en over enkele weken zal blijken hoeveel futures resulteren in fysieke levering. 

(als je vandaag een zilverfuture koopt, kan je vanaf 26 februari om levering vragen en verkopers hebben vervolgens tot eind maart om het je ook effectief te bezorgen)

Maar ik denk niet dat ik overdrijf als ik stel dat de vraag naar fysiek zilver in de voorbije dagen tussen de 200 en de 300 miljoen ounces groot was. 

Dit zijn werkelijk ongelooflijke aantallen, zeker als je weet dat beleggers in 2020 ‘slechts’ 215 miljoen ounces kochten.

De vraag van de voorbije dagen overtreft dus wellicht de totale vraag van het afgelopen jaar! 

Hoe vreemd is het dan om deze morgen vast te stellen dat de zilverprijs 8% lager noteert dan de hoogste koers van gisteren?

Hoe vreemd is het dan om vast te stellen dat de zilverprijs op dat moment amper 2% hoger lag dan de slotkoers van vrijdag?

Hoe vreemd is het dan om vast te stellen dat onze media spreken over ‘complottheorieën’ wanneer je hebt over de manipulaties in de zilvermarkt?

Maar goed, dit is geen strijd die je op één dag tijd wint.

Zoals ik hierboven reeds schreef, hebben de banken tot eind maart om het zilver dat ze de voorbije dagen verkochten effectief uit te leveren. 

Dat geeft hen heel wat ruimte voor bijkomende spelletjes en manipulaties. Verwacht je maar een crazy toestanden. 

En misschien hebben anderen wel de sleutel in handen?

Hoe nerveus kijkt de industrie naar de huidige ontwikkelingen? 

Ik kan me toch voorstellen dat ze behoorlijk ongerust worden nu ze zien dat particulieren de zilvermarkt leeg kopen.

Partijen zoals Tesla en Apple kunnen niet zonder zilver en als zij op een bepaald moment niet meer over voldoende grondstoffen beschikken, zal dat voor productieproblemen zorgen. 

Ik wil de aankoper nog zien die Tim Cook gaat vertellen dat er geen iPhones meer gemaakt kunnen worden omdat particulieren met het zilver lopen zijn. 

Zo komen we straks terecht in een heel unieke situatie waarbij particulieren, banken en de industrie allemaal koortsachtig op zoek zijn naar fysiek zilver! 

Dit weekend was het al nagenoeg onmogelijk om aan fysiek zilver te geraken, en ik verwacht steeds meer moeilijkheden in deze markt. 

Koop hier je zilver

Back To Top