skip to Main Content

Is dit Peak Oil?

Als belegger zijn er maar weinig echte zekerheden maar dat de fossiele brandstoffen ooit eens op zullen zijn, staat in steen geschreven. 

De olie- en gasvoorraden zijn geen onuitputtelijke bron van energie. 

Er komt ooit een moment dat de vraag groter zal zijn dan het aanbod. De olie die we oppompen zal dan niet meer volstaan om aan de behoeften te voldoen en er ontstaan tekorten. 

Als je naar de berichten van de voorbije weken kijkt, kan je je afvragen of we daar reeds zijn. 

Het is uiteraard nog te vroeg om die conclusie te trekken maar het is goed om de mogelijkheid in het achterhoofd te houden.

Feit is dat er vandaag sprake is van energietekorten en dat algemeen wordt aangenomen dat Saudi-Arabië en Rusland bewust deze schaarste creëren.

Is dat werkelijk zo? Of zitten deze landen misschien aan hun maximale productiecapaciteit? 

In de september-editie van Beurs Magazine schreef ik het volgende:

“De vraag naar olie zou (volgens Goehring & Rozencwajg) begin 2022 reeds het pre-Covid niveau overschrijden en tegen het einde van dat jaar mogen we zelfs een  structureel tekort tussen vraag en aanbod verwachten. Mocht dat effectief gebeuren, is het de eerste keer in de geschiedenis dat er meer vraag  naar olie is dan geproduceerd kan worden. Peak oil is dan eindelijk gearriveerd.”

Naar de oliemajors hoef je alvast niet te kijken om meer olie op te pompen. 

Zij slaagden er de voorbije decennia niet eens in om de reserves op peil te houden. 

Als we de financiën erbij nemen, wordt het plaatje nog een stuk bleker. In de voorbije 10 jaar spendeerde men $26 om via exploratie één nieuw vat olie te ontdekken. 

Voeg daar nog de stijgende druk van overheden en activisten aan toe en je begrijpt waarom de grotere olieconcerns steeds minder geld investeren in het zoeken naar olie en steeds meer teren op de bestaande reserves. 

Aangezien de oliesector steeds meer moeite heeft om de reserves in stand te houden, worden nieuwe ontdekkingen steeds waardevoller. 

Als je $26 moet besteden om een vat olie aan je reserves toe te voegen, wordt het misschien interessanter om de reserves aan te vullen via overnames?

Eén van de grotere olievondsten van de voorbije jaren werd gedaan door Pantheon Resources (ticker PANR, ISIN: GB00B125SX82) in Alaska. 

Pantheon bezit er 65.000 hectaren aan exploratiegebied in de nabijheid van de Dalton Highway en de Trans-Alaskapijpleiding. Dit is één van de grootste pijpleidingen van de wereld en deze kwam er om de olie die ontdekt werd op Prudhoe Bay te transporteren.

Prudhoe is het grootste olieveld van Noord-Amerika en de ontdekking die Pantheon deed zou met een beetje geluk wel eens in de buurt kunnen komen. 

Waar Prudhoe Bay 32 miljard vaten “oil in place” heeft, zit Pantheon momenteel op 20 miljard vaten.

Pantheon Resources zal nog heel wat werk dienen te verrichten om te bepalen hoeveel van deze vaten “recoverable” zijn, maar het potentieel is duidelijk.

Maar we hoeven zelfs niet te dromen van hetgeen kan zijn. 

Wanneer we enkel focussen op hetgeen er nu reeds is, en dan hebben we het over 1,95 miljard recoverable vaten, worden we al heel erg enthousiast.

Cannacord waardeerde deze ontdekking recent op $6,3 miljard, hetgeen overeenkomt met iets meer dan $3 per vat. (Denk aan de $26 per vat die majors uitgeven via eigen exploratie.)

Maar wacht! Het wordt nog mooier! 

Pantheon Resources noteert immers op de beurs aan een actuele waarde van $840 miljoen! 

Dat is $0,43 per vat ruwe olie of 1,6% van de exploratiekost van de grotere olieconcerns. 

Dat het aandeel zwaar ondergewaardeerd is en diverse malen over de kop kan, hoeft geen betoog. Al staan daar uiteraard ook aanzienlijke risico’s tegenover. Het is en blijft momenteel een exploratieverhaal.

Ik heb persoonlijk een behoorlijk grote positie in het aandeel opgebouwd en het aandeel in september aan £0,55 gepresenteerd in Beurs Magazine. Wie toen kocht, heeft inmiddels een meerwaarde van 56%.

Aan verkopen hoef je echter nog niet te denken, daarvoor blijft de onderwaardering gigantisch groot. De koers kan nog vele honderden procenten stijgen en ik beschouw het bedrijf als een aantrekkelijke overnameprooi. 

Olie wordt schaars en het spreekt voor zich dat één van de grootste ontdekkingen van de voorbije jaren enorm waardevol zal blijken. 

Back To Top