skip to Main Content

Joepie! De koersen dalen!

Mijn strategie bestaat erin om aandelen waar ik in geloof te blijven bijkopen naarmate ze meer dalen.

Om de cash hebben om bij te kopen tijdens correcties, moet je natuurlijk ook tijdig cash genereren door je positie wat te reduceren tijdens opgaande koersen. 

Die strategie heb ik hier al eens uitgebreid voor je besproken.

Ik vind het nooit echt vervelend wanneer de koersen dalen en ik over cash beschik. Ik ben dan enthousiaster over de koopjes die ik kan doen dan dat ik mij druk maak over het (tijdelijk) koersverlies. 

In feite moet ik zelfs dankbaar zijn voor dalende koersen want het zorgt ervoor dat ik meer van mijn favoriete aandelen kan kopen en hoe meer ik aandelen ik bezit, hoe meer geld ik straks verdien wanneer de koersen weer stijgen. 

De meeste beleggers hebben echter liever dat de koersen stijgen in één rechte lijn.

Buiten het feit dat zo’n verwachting totaal niet realistisch is, geef ik de voorkeur aan stevige correcties. Correcties geven je namelijk de kans om bij te kopen en aan het einde van de rit met meer euro’s uit te stappen.

Als je bijvoorbeeld 1.000 stuks Peabody Energy hebt kunnen verkopen boven de $19, dan kan je vandaag met die middelen 1.461 aandelen terugkopen.

Als Peabody opnieuw naar $19 stijgt, heb je geen $19.000 maar $27.759.

Zie je hoe dat werkt?

(Even tussendoor: Peabody corrigeerde 35% in prijs terwijl andere steenkoolmijnen ondertussen in prijs stegen door de oplopende steenkoolprijs. Voor mij een mooie gelegenheid om wat aandelen -die aan hogere koersen verkocht werden- terug te kopen).

Maar goed, er komt uiteraard ook altijd een moment dat je door je cash heen zit en je niet meer over de middelen beschikt om bij te kopen.

Dat moment heb ik gisteren helaas bereikt.

Dan wordt het opeens een stuk vervelender wanneer de koersen blijven dalen. 

Waar staan we nu ergens binnen de correctie?

Wel, ik had begin augustus reeds aangegeven dat mijn alternatief scenario in play was en dat de koersen wellicht nog wat dieper zouden dalen vooraleer definitief te bodemen.

Ondertussen is zilver gisteren onder de low van september 2020 gegaan en daarmee is voldaan aan de minimumvereiste voor deze correctie. 

We zouden in het ergste geval nog een kortstondige paniekbodem kunnen zien rond $18-$19, een scenario dat ik begin dit jaar uit de doeken deed.

Ik verwacht het echter niet meteen. Ik verwacht eerder dat we deze week de bodem zullen vinden. 

Mocht zilver echter toch naar beneden doorschieten, panikeer dan niet en besef dat deze koersen van zeer korte duur zullen zijn. Een beetje zoals in maart van vorig jaar. Zilver ging heel even naar $11 maar enkele dagen later noteerden we alweer $14. 

Back To Top