skip to Main Content

Mijn beste belegging ooit

(In juli verschenen in Mister Market Magazine)

Wat kocht je?

Tudor Gold (ticker TUD) en Teuton Resources (ticker TUO)

Wanneer was dat?

Begin maart 2020. 

Waarom?

Door de Coronacrisis donderde de beurs in snel tempo naar beneden. Ik ben natuurlijk al langer positief voor goud en heb steeds een lijstje met mijnaandelen die ik interessant vind. De meeste van deze aandelen komen aan bod in “Mining Moonshots”, maar Tudor Gold en Teuton Resources heb ik te danken aan de wekelijkse podcast van Eric Sprott.

In de regel koop ik echter pas wanneer de koersen corrigeren, en de correctie van maart bleek “the big one”.. 

Ik wist dat Tudor Gold voor 60% eigenaar was van Treaty Creek, een groot goudvondst in British Columbia. Teuton zat er voor 20% in. 

Sprott dacht dat Treaty Creek 10 tot 20 miljoen ounces goud onder de grond had zitten, al was daar weinig van te merken in de marktwaarde van deze twee mijnaandelen. 

In theorie zou Teuton dus op z’n minst 1/3de waard moeten zijn van Tudor, maar ook hier ontstond een onderwaardering waardoor ik mijn aankopen vooral concentreerde in Teuton. 

Waarom beste transactie?

Ik heb in het verleden transacties gedaan die nog winstgevender bleken, zowel procentueel als in euro’s, maar toch hou ik hier mijn beste herinneringen aan over. Misschien omdat het recenter is? Al denk ik dat vooral de snelheid hier een enorme rol speelt.

Gekocht in maart en begin juli is de volledige positie alweer de deur uit. Dat is minder dan 4 maanden.

Wat was jouw winst?

Ik koop steeds in stukken en brokken en gewoonlijk koop ik meer naarmate de koersen dieper dalen. Ik ben gestopt met kopen toen ik door mijn cash heen zat. Ik heb dus minder kunnen kopen dan ik wilde, maar ik had toch een behoorlijke positie. Tudor had ik tegen gemiddeld C$0,46 gekocht, en voor Teuton lag mijn aankoop rond de C$0,40.

Verkopen doe ik op dezelfde manier als aankopen: geleidelijk aan.

Ik ben winst beginnen nemen toen de koersen x3 gingen en mijn laatste Tudor’s gingen voor C$1,39 (+202%)  de deur uit. Voor Teuton was dat C$2,34 (+485%). 

Als ik de winsten afzet ten opzichte van de stand van mijn portefeuille in maart, heeft deze transactie de waarde van mijn volledige portefeuille met 35% verhoogd! 

Was het uniek?

Hetgeen dit uniek maakt, is dat je nooit echt weet waar je grote klapper van zal komen. Wie had kunnen denken dat twee aandelen die terloops eens vermeld werden door Eric Sprott zo’n bijdrage zouden hebben aan mijn resultaat? Ik beschouw Sprott sindsdien dan ook als mijn favoriete suikernonkel. 

Ondertussen groeit de aanhang van Sprott en wordt zijn podcast steeds vaker beluisterd. Ik vermoed niet dat ik daar nog veel misbegrepen aandelen zal vinden. The secret is out 🙂 

Beste transactie in de toekomst?

Ik vermoed dat dat zilver zal worden. Ik heb er 30% van mijn vermogen in geïnvesteerd en als goud straks nieuwe highs maakt (in $), zal zilver snel volgen. 

Back To Top