skip to Main Content

Novo Resources test mijn geduld

Ik heb in het verleden met het nodige enthousiasme over Novo Resources geschreven en ik heb al die tijd ook aandelen van het bedrijf in portefeuille gehad. 

Die aandelen bezit ik nog steeds overigens, al merk ik dat ik toch stilaan mijn geduld begin te verliezen. Na vier jaar is dat niet gek natuurlijk. 

“Je geduld verliezen” mag je gerust zien als een emotie. En emoties gaan vaak niet samen met rationele beslissingen.

In plaats van meteen de verkoopknop in te drukken, heb ik de voorbije dagen wat tijd besteed aan de fundamentals van het bedrijf en deze inzichten wil ik nu graag met je delen.

Daarna zien we wel welke actie ik precies met mijn aandelen zal ondernemen 😉 

Novo Resources heeft op dit moment een marktwaarde van C$418 miljoen.

Wat krijgen we daarvoor?

Om te beginnen 15 miljoen aandelen New Found Gold. Dit pakket heeft een actuele waarde van C$150 miljoen. Eric Sprott pompte gisteren nog C$48 miljoen extra in het bedrijf. Om maar te zeggen dat hij blijkbaar nog heel wat potentieel ziet.

Novo betaalde anderhalf jaar geleden ongeveer C$10 miljoen voor de aandelen en creëerde met deze investering alvast heel wat aandeelhouderswaarde. 

Als we de waarde van New Found Gold aftrekken van de huidige market cap resteert er C$268 miljoen voor de bedrijfsactiviteiten.

Daarvoor krijg je onder andere Beatons Creek, een producerende mijn die in het afgelopen kwartaal 18.144 ounces goud wist boven te halen. Dat cijfer lag 22% hoger dan in het kwartaal ervoor. 

Beetje ontgoochelend waren echter de gerealiseerde grades. Beatons Creeks bevat veel goudnuggets en dat maakt de grades volatieler. 

De gemiddelde grade bedroeg 1,34 g/t in het voorbije kwartaal maar in de maand juli zat Novo echter op 1,94 g/t. 

Novo heeft ook altijd aangegeven dat men initieel de zones met lagere grades zou mijnen. De cijfers zouden om deze reden moeten verbeteren in de komende kwartalen. 

Volgens de Preliminary Economic Assessment (PEA) zou Beatons Creeks 100.000 ounces goud per jaar moet kunnen produceren. En dit gedurende een periode van zes jaar. 

Beatons Creeks realiseert nog geen cash flow en draait hooguit break-even, maar een combinatie van hogere grades, hogere goudprijzen en lagere energieprijzen kan wonderen doen. 

Als Novo pakweg $500 per ounce zou verdienen, zou een productie van 100.000 ounces een cash flow van C$50 miljoen opleveren. 

De huidige beurskoers zou dan gedekt zijn enkel en alleen door Beatons Creek. 

Als we de PEA er even bijnemen, merken we dat ook daar een NPV die hoger ligt dan de huidige marktwaarde. 

Die PEA kan de komende jaren nog sterk groeien op basis van de exploratieresultaten die gisteren werden gepubliceerd.

Er werd geboord op “Genie”, amper 3 kilometer verwijderd van de verwerkingsinstallatie, en dat leverde enkele heel mooie boorresultaten op

  • 8m @ 4.6 g/t Au from 26 m (21NU0093)
  • 10m @ 3.0 g/t Au from 32 m (21NU0089)
  • 3m @ 8.9 g/t Au from 5 m (21NU0085)
  • 13m @ 2.0 g/t Au from 12 m (21NU0092)
  • 8m @ 3.2 g/t Au from 37 m (21NU0094)

Ik moet er nogmaals aan herinneren dat we hier enkel spreken over Beatons Creek, één van de kleinere en oudere ontdekkingen binnen de portefeuille.

Daarnaast is er nog Egina, Comet Well, Purdy’s Reward en recenter ook Talga Talga. 

Op Talga Talga werden recent goudstalen genomen van 23,3 g/t en 25,5 g/t, steeds over een diepte van 3 meter. Zondermeer indrukwekkend.

Novo heeft een gigantisch prospectiegebied in de Pilbara en reeds diverse interessante ontdekkingen gedaan. Recenter werd de exploratie uitgebreid en ook dat zorgde dus weer voor beloftevolle ontdekkingen. 

Je proeft dus wel dat verkopen aan deze koersen weinig zinvol is en ik er eerder voor opteer om nog een beetje geduld te oefenen. 

Back To Top