skip to Main Content

Particuliere beleggers draaien de rollen om en zetten shorters met de rug tegen de muur!

Jarenlang hebben mijn kinderen gezeurd om een huisdier, en jarenlang bleef ik volhouden dat het ofwel papa in huis is, ofwel een huisdier. 

Enkele weken geleden ben ik dan alsnog overstag gegaan 🙂 

Door de drieste Coronamaatregelen werden de kinderen letterlijk alles afgenomen en ik wou ze op z’n minst dit toch nog gunnen. 

Ze kregen een kat en het diertje kreeg de naam “Minou”. 

Voor mij is het toch een stuk wennen. Wanneer Minou tegen een uur of tien wat zotte kuren krijgt, zit ik toch niet meer op m’n gemak in de zetel. 

Zo probeerde ik vrijdagavond een optietrade in Gamestop in te leggen, maar door het wilde gedrag van Minou stuurde ik een fout order naar de markt.

Ik wou een zogenaamde straddle innemen. Dit is een strategie waarbij je zowel een put als een call schrijft. In feite gok je er zo op dat de volatiliteit in het aandeel afneemt. 

De kat had me echter afgeleid waardoor ik precies het tegenoverstelde deed! 

In plaats van een call en een put optie te schrijven, had ik nu een call en een put gekocht. 

Tegen de tijd dat ik mijn fout door had, was de beurs al gesloten en zo werd het een lang weekend om te zien wat dit grapje mij zou kosten. 

Waar ik echter had voorzien dat de gekte in Gamestop vrijdag z’n piek had gehad, werd het eigenlijk alleen nog maar gekker. 

Verrassend genoeg kon ik de trade maandag bij opening met een behoorlijke winst afsluiten. Dank u Minou 🙂

En als ik sindsdien het koersverloop van Gamestop verder gadesla, dan val ik letterlijk van mijn stoel van verbazing.  

Gamestop noteerde niet zo heel lang geleden nog $2-$3 en het aandeel was een speelbal geworden van de shorters. 

Het bedrijf is actief in de verkoop van fysieke videogames en het is evident dat dit niet geen groeimarkt meer is. Al die jongeren downloaden nu tegenwoordig hun games online. 

De particuliere beleggers leken een vogel voor de kant en de shorters cirkelden als aasgieren boven het bedrijf. 

Maar deze beleggers gingen zich verenigen via Reddit en zouden die shorters wel eens een poepje laten ruiken. 

Waar particuliere beleggers normaal het slachtoffer zijn van de spelletjes van de pro’s, keerden zij nu de rollen gewoon om. 

Je zou het bijna de moderne versie van ‘Robin Hood’ kunnen noemen, en laat nu de ironie zijn dat deze beleggers hun orders plaatsen via een broker met dezelfde naam 🙂 

Deze beleggers hadden namelijk gezien dat de shorters meer dan 100% van de free-float geshort hadden en dat het bijna onmogelijk zou zijn om deze aandelen nog terug te kopen.

Op dit moment werden er een aantal feedback loops in gang geduwd.

De Reddit-community ging extra aandelen kopen en dat duwde de koersen hoger waardoor shorters de verliezen zagen oplopen en op hun beurt weer aandelen gingen kopen om de verliezen af te kappen.

En via Reddit werd ook besproken hoe je met out of the money call opties een bijkomende feedback loop creëert.

Dat werkt als volgt. Wanneer je out of the money calls koopt, dwing je namelijk de market maker om zich in te dekken tegen een verdere koersstijging en dat gebeurt in de praktijk door de aandelen te kopen. En hoe harder de koers stijgt, hoe meer aandelen er uiteindelijk gekocht moeten worden om ingedekt te blijven. Zo werkt delta-hedging. 

Het is de perfecte set-up voor een shortsqueeze zonder voorgaande. 

Waar het aandeel 6 januari nog $17 noteerde … ging het naar $40 op 14 januari … $76 afgelopen vrijdag …. en $159 de dag erna! 

En inmiddels gaat de waanzin voorbeurs gewoon verder:

Ik mag die kat dus behoorlijk dankbaar zijn, want deze trade had me een aardig fortuin kunnen kosten … 

PS. Laat je verder niet vangen aan Gamestop. Het aandeel is hooguit een paar dollar waard maar je weet nooit waar een shortsqueeze zoals deze eindigt.

Back To Top

Gratis boek: het eindspel van ons financieel systeem

Maarten Verheyen waarschuwde zijn lezers voor de crisis in 2008, is ervan overtuigd dat het huidige systeem gedoemd is om te mislukken en vreest dat de eindfase zeer dichtbij is nu.

Wat kan je doen om je vermogen te beschermen als het huidige systeem tegen de rotsen knalt?

Hoe kan je vermijden dat je uit het oog van de storm blijft?

Dat en veel meer ontdek je in het ebook dat Maarten gratis voor je beschikbaar heeft.