skip to Main Content

Praatjes

De inflatie bereikte de 7% in de VS en begint zo bijzonder pijnlijk te worden voor Amerikanen met een lager inkomen. Zeg maar de traditionele kiezers van Biden en zijn Democratische partij. 

Biden wil graag hogere lonen ter compensatie van de inflatie, maar dat zou dan weer een serieuze inflatiespiraal op gang kunnen brengen. 

De Federal Reserve staat voor de opdracht om de inflatie in te perken en de verwachting is dat we dit jaar een aantal renteverhogingen zullen zien. 

De vraag is of een rentestijging naar pakweg 1% enige zoden aan de dijk zet? 

Kan je 7%-inflatie bestrijden met een rente van 1%? 

Iedereen die iets van economie begrijpt, weet dat de rente in feite hoger zou moeten liggen dan de inflatie. 

Als de rente 1% bedraagt, ga je dan je wat meer sparen in plaats van consumeren? Even die rente pakken en de aankoop van die nieuwe keuken een jaartje uitstellen? Met het risico dat die nieuwe keuken dan een veelvoud van de rente in prijs is gestegen?

Of ga je bedrijven en consumenten ontmoedigen om geld te lenen met een dergelijk rentetarief? Lenen aan 1% terwijl alles 7% duurt wordt? Lijkt me nog altijd geen slechte zaak. 

En zo komen we weer terug op hetgeen ik midden december reeds schreef:

“Het enige dat de Federal Reserve nog resteert, is perceptiemanagement. 

Als beleggers, ondernemers en consumenten echt geloven dat het de Fed menens is met het bestrijden van de inflatie, zal men het gedrag daaraan aanpassen en zo de inflatie beteugelen.

Ze zullen met andere woorden een wanhoopspoging ondernemen om ons een rad voor de ogen te draaien.”

De ECB maakt het eigenlijk nog een stuk bonter, want zij stellen nu al dat we dit jaar geen hogere rente moeten verwachten.

Ze komen er zelfs gewoon voor uit dat de keizer geen kleren meer aan heeft en dat men de inflatie zal bestrijden met niets meer dan woorden. 

Je zou voor minder ongerust worden.

Back To Top