skip to Main Content

Sprott gooit nucleaire bom

Iets meer dan drie jaar geleden schreef ik voor het eerst over uranium en volgens mijn analyse overtrof de vraag het aanbod, hetgeen nog een tijdje opgevangen werd met de bestaande voorraden.

Om nieuw aanbod op de markt te krijgen, zouden echter veel hogere prijzen nodig zijn, hetgeen inzichtelijk wordt via onderstaande grafiek.

Ik heb de voorbije jaren dan ook steeds een behoorlijke positie gehad in Nexgen Energy, één van de betere deposits in de sector. 

Enkele maanden geleden ben ik echter rond de C$5 uitgestapt om mijn winst van 182% vast te klikken.

De redenering was toen dat het aandeel aan de duurdere kant was in vergelijking met de toenmalige uraniumprijs en dat bijvoorbeeld diverse goudmijnen relatief goedkoper noteerden. Voorlopig niet mijn beste beslissing.

Ik gaf in diezelfde nieuwsbrief ook mee dat Uranium Participation Corp absoluut niet verkocht mocht worden. Gelukkig maar, want abonnees staan hier inmiddels op 77% winst. 

Dit aandeel werd getipt in het allereerste nummer van Beurs Magazine en na een overname werd de naam gewijzigd in “Sprott Physical Uranium Trust”. 

En het is eigenlijk dit fonds dat op dit moment de uraniummarkt in vuur en vlam zet! 

Er wordt namelijk jaarlijks 125 miljoen pond uranium geproduceerd en samen met 25 miljoen secundair aanbod, is er dus 150 miljoen uranium beschikbaar.

De totale vraag naar uranium bedraagt echter 180 miljoen pond waardoor er een structureel tekort is van 30 miljoen pond per jaar. 

Omgerekend naar dollars is de wereldwijde uraniummarkt dus ongeveer $7,5 miljard groot. 

Als Sprott dan aankondigt dat men tot $1,3 miljard aan vers kapitaal wil ophalen om fysiek uranium voor de neus van de elektriciteitsbedrijven weg te kopen, dan weet je dat dit een nucleaire bom is in deze markt. 

De kerncentrales teren op contracten uit het verleden en waren nogal laks om hun bevoorrading voor de komende jaren goed te regelen. Ze dachten dat ze altijd wel op de spotmarkt terecht konden in geval van tekorten, maar hier steekt Sprott nu stokken tussen de wielen.

De uraniumaandelen knallen met dubbele cijfers hoger. In Australië stegen sommigen vannacht met 20% tot 40% in waarde. Op één sessie!

Persoonlijk bezit ik nog maar één positie, en dat is in Fission 3.0 (ticker FUU). 

Hierover schreef ik eind december het volgende: 

“Ook Fission 3.0 (Ticker FUU), een andere uraniumplay die hier wel eens aan bod kwam, is te behouden. Wie speculatief is ingesteld, kan zelfs kopen nu de sector weer in de spotlight staat. 

Fission 3.0 is een “uraniumbank”. Ze hebben 18 projecten in portefeuille, waarvan 15 in de uraniumrijke Athabasca (waar ook Nexgen actief is). 

De koers is door de malaise compleet weggezakt waardoor heel het bedrijf nog maar C$13 miljoen waard is. Dat is maar goed C$700.000 per project. Aan die prijs is het speculatief een interessante gok, al moet je er rekening mee houden dat er vroeg of laat weer een private placement zit aan te komen.”

Het aandeel noteert inmiddels 183% hoger en de private placement waar ik het over had, werd vorige week aangekondigd.

Het management verlengde tegelijkertijd ook nog eens de looptijd van de uitstaande warrants en dat zint me niet. Dat is niet correct naar de bestaande aandeelhouders en een lullige actie. 

Al zal het in deze markt niet uitmaken. Beleggers kijken vooral naar de mooie exploratieportefeuille en peuzelen de aandelen op.

Wie laag kocht en wat geduld toonde, zit vandaag in een zetel en kan rustig achterover leunen terwijl de prijzen hoger schieten.

Mochten de koersen echter té hard stijgen, kom ik toch weer in de verleiding om ook hier regelmatig wat aandelen te lossen en mijn positie geleidelijk aan te liquideren. 

Back To Top