skip to Main Content

Tegenwind voor Big Oil

Het was me gisteren het dagje wel voor de oliemaatschappijen.

RoyalDutch moest voor de rechter verschijnen en kreeg daar te horen dat het bedrijf tegen 2030 de CO2-uitstoot met 45% dient te verminderen.

Chevron kreeg tegenwind van de eigen aandeelhouders in verband met emissietargets en ExxonMobile zag twee klimaatactivisten verkozen tot de Raad van Bestuur. 

Hoe je het ook draait of keert, deze beslissingen betekenen dat oliemaatschappijen het nog moeilijker gaan krijgen om de productie op peil te houden. 

Als je dan weet dat oliemaatschappijen al enkele jaren fors minder investeren, dan moet je stilaan toch rekening gaan houden met een tekort aan olie in de toekomst.

En zoals ik in de juni-editie van Beurs Magazine zal aantonen, bestaat er een één-op-één relatie tussen olieproductie en economie.

Onze economie groeide de voorbije decennia omdat we toegang kregen tot goedkope olie, hetgeen dan weer de basis vormde voor allerlei innovaties. 

Neem (een deel van) de olie weg en de economische groei krijgt een dreun. 

De rest van de wereld mag dan de kop in de grond steken en geloven dat we zonder olie kunnen, maar ik kan enkel uitkramen: “hoe dan?” 

Zelfs zonder al het klimaatactivisme zal het verdomd moeilijk zijn om de olieproductie op gelijke hoogte te houden van de vraag. 

Back To Top