skip to Main Content

Twee landen waar het dividendrendement hoger ligt dan de K/W

Het gebeurt maar zelden dat het dividendrendement van een activaklasse hoger ligt dan de K/W-verhouding.

Sinds 2008 viel het maar twaalf keer voor. Dat is minder dan één keer per jaar. 

Maar als het gebeurt, zijn er spectaculaire rendementen te verwachten. Gemiddeld 94% in het jaar nadien volgens Stuart Allsop van Icon Economics. 

Brazilië toonde in oktober 2008 een dividendrendement van 4,8% en dat bleek precies evenveel dan de K/W van het land. Braziliaanse aandelen werden 178% duurder in de volgende twaalf maanden.

Een maand later bood Taiwan beleggers 9,4% rendement en het gemiddelde aandeel noteerde tegen 8,4 keer de winst. Wie kocht, realiseerde 103% rendement het jaar nadien. 

Of wat dacht je van Spanje in maart 2009? 8,9% rendement en een K/W van 6,2. Een jaar later was de beurs 84% gestegen. 

Dit werkt overigens niet alleen voor landen, maar ook voor sectoren.

De wereldwijde luchtvaartaandelen noteerden in maart 2020 tegen 4,1 keer de nettowinst en boden je 4,8% dividend. Een jaar later waren de aandelen 96% gestegen.

Ook de wereldwijde energiesector bleek indertijd een koopje met een gemiddeld rendement van 10,5% en een K/W van 8,3. Wie de negatieve olieprijzen negeerde en de aandelen kocht omdat ze spotgoedkoop waren, realiseerde een jaar later 113% winst op zijn investering. 

Je ziet dat het niet vaak voorvalt dat het dividendrendement hoger ligt dan de K/W maar als het gebeurt, laad je maar beter je karretje vol want dan zijn er mooie winsten te realiseren.

Zijn er op dat moment ook situaties te vinden waarbij het dividendrendement groter is dan de K/W?

Wel, we hebben geluk. 

Ik heb niet één, maar zelfs twee landen gevonden die in deze situatie verkeren. 

Het eerste land is Brazilië waar je als belegger een gemiddeld dividendrendement van 8,5% kan verwachten terwijl de aandelen tegen amper 6,5 keer de nettowinst noteren. 

En het tweede land is Rusland waar het dividendrendement van 6,3% eveneens hoger ligt dan de K/W van 6,1. 

Ik analyseer op dat moment nog wat aandelen uit Brazilië maar in Rusland heb ik enkele weken geleden mijn huiswerk reeds gemaakt en een uitgebreide analyse voor je neergeschreven in Beurs Magazine

Het mooie van Rusland is dat Putin sommige bedrijven verplicht om minstens de helft van de nettowinst uit te keren aan de aandeelhouders.

Dat levert stevige uitkeringen op, en sommige lezers ontvangen zelfs $1.476 per maand uit Rusland

Back To Top