skip to Main Content

Uranium: te vroeg gekocht?

Hoe zit het nu nog met die verdomde uraniumsector?

De aandelen die ik kocht (vooral Nexgen en Fission 3.0) staan diep in het rood en lijken dag na dag dieper weg te zakken.

Nochtans is er aan de fundamentals niets veranderd.

De sector blijft minder uranium produceren dan er verbruikt wordt en dit tekort zal de komende jaren alleen maar groter worden.

Waarom blijven de koersen dan dalen?

Wel, ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de discussie rond Section 232 de sector meer kwaad dan goed heeft gedaan.

Een paar uraniumproducenten keken naar de overheid om de lokale producenten te ondersteunen maar dit heeft tot op heden nergens toe geleid.

De beslissing ligt uiteindelijk bij Trump, maar die lijkt in ieder geval weinig haast te hebben waardoor de sector in een soort van houdgreep gehouden wordt.

En ook vanuit Japan hebben we dit jaar geen positief nieuws gekregen.

Zoals je weet, heeft Japan de kerncentrales op slot gedaan na Fukushima. De intentie was om deze kerncentrales grondig te onderzoeken en te herstarten wanneer deze voldoende veilig bleken.

Rick Rule, een grondstoffenbelegger die een klein vermogen verdiende tijdens de vorige uranium bull-market, heeft er ons altijd op gewezen dat uranium pas echt zou herstellen wanneer de Japanse kerncentrales weer operationeel zijn.

Ik heb daar persoonlijk niet op gewacht om posities in te nemen, en dat kost me momenteel geld.

Je zou dus kunnen zeggen dat ik er te vroeg bij was.

Persoonlijk maakt het mij niet zoveel uit. Ik koop liever te vroeg dan te laat.

Mijn strategie van kopen en bijkopen wanneer de koersen verder wegzakken, leent zich daartoe.

Ook de goudmijnen was ik in 2014 en 2015 zwaar aan het accumuleren en die strategie leverde aanvankelijk ook verliezen op … tot de koersen in 2016 explodeerden en ik in één jaar mijn portefeuille met 156% zag stijgen.

De voorbije weken zien we trouwens een apart fenomeen waarbij de uraniumprijs langzaam hoger kruipt … en de mijnaandelen wegzakken.

De reden voor deze discrepantie moeten we zoeken bij de “tax loss sellers”.

Amerikaanse beleggers kunnen hun verliezen fiscaal aftrekken en daarom wordt er vaak voor gekozen om verlieslatende posities in december te verkopen … om deze vervolgens in januari weer terug te kopen.

Dat is wat je momenteel ziet in de uraniumsector. Deze zwaar geteisterde aandelen krijgen te maken met “tax loss selling”.

Extra verkopen in een dunne markt zorgen uiteraard voor heel wat koersdruk. Het kan een mooi moment zijn om wat stukken op te rapen.

Een strategie die ik zeker overweeg.

Mijn gemiddelde aankoopprijs in Nexgen is inmiddels gedaald tot C$2,25 en het aandeel maakt nu 2% uit van mijn portefeuille.

Ik heb dus nog ruimte om bij te kopen tot 3% (ik wil nooit meer dan 3% in één mijnaandeel) en zo mijn instappunt verder te verlagen.

Mocht de koers in januari sterk opveren, kunnen de bijgekochte aandelen eventueel weer verkocht worden.

Wie interesse heeft in de sector, beperkt de aankopen best tot Nexgen Energy (ticker NXE) en Fission 3.0 (FUU). Deze laatste is een pure exploratieplay waardoor het risico nog een stuk hoger ligt.

Back To Top

2-3x per week een gratis beurstip in je mailbox?

(49.938 beleggers gingen je reeds voor)

Gratis boek: het eindspel van ons financieel systeem

Maarten Verheyen waarschuwde zijn lezers voor de crisis in 2008, is ervan overtuigd dat het huidige systeem gedoemd is om te mislukken en vreest dat de eindfase zeer dichtbij is nu.

Wat kan je doen om je vermogen te beschermen als het huidige systeem tegen de rotsen knalt?

Hoe kan je vermijden dat je uit het oog van de storm blijft?

Dat en veel meer ontdek je in het ebook dat Maarten gratis voor je beschikbaar heeft.