skip to Main Content

Volg de Petrodollars

De stijgende energieprijzen hakken er in en brengen veel gezinnen in financiële problemen.

Hadden ze iets kunnen ondernemen om zichzelf te beschermen tegen deze parabolische stijgingen?

In feite wel. 

Een kleine allocatie in goedgekozen energieproducenten zoals Peabody Energy had veel leed kunnen besparen. De aandelen ging maal vijf sinds ik het bedrijf besprak in Beurs Magazine

Zelfs een minimale investering van pakweg 1.000 euro was zo voldoende om het energieverbruik van enkele jaren te financieren.

Maar de meeste beleggers wilden er niet van weten. Hun hoofd werd zot gemaakt door de media die het einde van steenkool voorspelden. 

En als klap op de vuurpijl gingen pensioenfondsen ook nog eens hun belangen in de fossiele industrie afbouwen.

Door ESG-gekte was het niet meer ‘ethisch’ om te investeren in fossiele energie en de aandelen werden gedumpt tegen bodemprijzen zodat de fondsbeheerder zich als ‘deuger’ kon profileren.

Dat hier een stukje van jouw pensioen door het raam werd gegooid, daar liggen ze natuurlijk niet wakker van. Hun imago is belangrijker dan jouw pensioenpotje. 

Ik moet eigenlijk de onderstaande quote nog eens bovenhalen om je met de neus op de feiten te duwen:

“Wie de leugens van de media voor waarheid aanneemt, is gedoemd om te handelen op basis van emoties. Het grote geld heeft niet liever. Zij verdienen miljarden aan het manipuleren van jouw emoties.

Of jij dacht dat de media JOUW belangen voorop heeft staan?

Nee, het gaat om de belangen van het grote geld. De banken, de farma, big tech, … 

De politiek … de media … de multinationals… het is één groot clubje en jij en ik maken er geen deel van uit.”

Of dacht jij nu werkelijk dat er minder steenkool wordt bovengehaald omdat jouw fondsbeheerder aandelen Peabody Energy uit de portefeuille zwierde?

Nee, die aandelen worden gewoon door iemand anders gekocht en verder verandert er helemaal niets. 

Zelfde verhaal met Shell waar het bedrijf onder druk werd gezet om een aantal oliebelangen van de hand te doen aan ConocoPhilips en zo een “groener” bedrijf te worden. 

Wat verandert dit nu precies? 

ConocoPhilips zal precies evenveel vaten olie oppompen en de CO2 in de lucht blijft dan ook ongewijzigd.

Het enige dat écht veranderde, is dat de winsten nu in de zakken van ConocoPhilips terechtkomen in plaats van in de zakken van Shell.

Is dat nu werkelijk in het belang van de Nederlandse aandeelhouders? Natuurlijk niet. Zij werden gewoon bedonderd, meer valt er niet over te zeggen. 

Maar bon, wie vandaag geen beleggingen in fossiele energie heeft, zit met de gebakken peren. De prijzen gaan door het dak en je hebt geen andere keuze dan honderden procenten meer te betalen voor je energie.

Nu nog de energieaandelen achternalopen, heeft natuurlijk geen zin meer.

Maar je zou wel een stapje verder kunnen denken. 

De energieproducerende landen zoals Rusland en Saudi-Arabië krijgen namelijk heel wat extra dollars in handen voor de export van olie en gas.

Wat doen deze landen met deze petrodollars? Goud kopen! 

Als deze olieproducerende landen olie wisselen voor goud, dan is het wellicht geen slechte strategie om hetzelfde te doen. Zeker nu ze de middelen in handen krijgen om steeds meer goud te kopen.

En zo zal de bull-market in olie en gas straks gevolgd worden door een enorme bull-market in de edelmetalen. 

Just follow the money. 

Back To Top