skip to Main Content

Waarheidsspreken

Ik was zaterdag op de nieuwjaarsreceptie van Macrotrends en ik vond het heel erg leuk om daar een aantal lezers van deze nieuwsbrief tegen het lijf te lopen.

Even leuk was het vraaggesprek met professor Mattias Desmet over zijn nieuwste boek (De psychologie van het totalitarisme) en deze opname wil ik graag met je delen: 

(Hetgeen Mattias op 26’10” deelt met de zaal is werkelijk onvoorstelbaar)

Ik ben gisteren meteen begonnen aan zijn boek en één passage wil ik je niet onthouden: 

“Waarheidsspreken is een vorm van spreken die een maatschappelijke consensus doorbreekt. Wie de waarheid spreekt, breekt het gestolde verhaal open waartoe de groep zijn toevlucht, gemak en zekerheid zoekt.”

Dit is eigenlijke exact wat een goede belegger tracht te doen. Hij gaat op zoek naar situaties waarin de waarheid verschilt van de gevormde consensus. 

Je zou eigenlijk een beetje ongemakkelijk moeten worden van een grote eensgezindheid op de beurs. Beleggers in technologieaandelen hebben dat de voorbije weken aan de lijve mogen ondervinden.

Spontaan komt ook de quote van generaal George Patton bij me naar boven: “If everyone is thinking alike, then somebody isn’t thinking.”

Enkel waar er een enorme kloof gaapt tussen waarheid en consensus valt er als belegger waarde te realiseren.

Ik moet daarbij spontaan denken aan mijn investeringen in steenkool, olie en Rusland. 

Het zijn stuk voor stuk beleggingen waar mijn perceptie van de waarheid enorm verschilt van de consensus en er dus een grote herwaardering mogelijk is van zodra deze kloof wordt gedicht.

Ps. Eveneens het bekijken waard is de speech van Brecht Arnaert na de One Million March in Brussel. 

Oordeel gerust zelf of dit beeld overeenkomt met de framing in onze media.

Back To Top