skip to Main Content

Waarom je Peabody Energy hebt gemist

Ik heb je vorige week laten zien hoe Peabody Energy een enorme bijdrage had aan mijn rendement gedurende het eerste halfjaar. 

En alhoewel het tweede halfjaar nog maar pas begonnen is, had deze investering gisteren opnieuw een enorme impact op mijn portefeuille: 

Het aandeel werd drie maanden geleden enthousiast besproken in Beurs Magazine en beleggers die indertijd kochten, zitten op 167% winst.

Maar ik vrees dat vele abonnees het aandeel links lieten liggen en deze winsten aan zich voorbij zagen gaan.

Daarom wil ik nog eens de argumenten voor Peabody Energy op een rijtje zetten. Zoals ik eerder al op Twitter deed.

Er is namelijk het voorbije decennium veel te weinig geïnvesteerd in olie-exploratie waardoor de meeste oliebedrijven er niet meer in slagen om de reserves in stand te houden. 

En aangezien ook schalie-olie een drama is waarbij er meer geld in dan uit gaat, zal het de komende jaren moeilijk zijn om de productie zelfs maar op niveau te houden.

Oliebedrijven zijn om deze reden geen evidente investering. Ook het activisme binnen de sector zint me niet en zal de majors alleen maar verder weg van olie duwen.

Welke energiebron komt weer in beeld bij olietekorten? Steenkool! Steenkool is de marginale energiebron. Als er genoeg energie is, willen we er graag vanaf maar bij tekorten vallen we er graag op terug.

Steenkool is namelijk de goedkoopste manier om elektriciteit te produceren en blijft zo enorm aantrekkelijk voor armere landen, waaronder ook China en India.

In India bijvoorbeeld leven nog steeds 250 miljoen mensen zonder elektriciteit. Goedkope energie haalt mensen uit de armoede en dat is wat steenkool in die landen doet.

Wij kunnen dan moraliseren over het klimaat en lopen roepen dat steenkool zijn tijd heeft gehad, maar als je ‘s avonds bij kaarslicht een wasje probeert te doen, denk je daar wellicht anders over. 

Al moeten we niet noodzakelijk naar de andere kant van de wereld kijken om een stijgende vraag naar steenkool vast te stellen.

Zowel in 2019 als 2020 steeg de vraag naar steenkool in Duitsland!

Door de stijgende gasprijzen zijn steenkoolcentrales nu veruit de goedkoopste manier om elektriciteit te produceren.

Die stijgende vraag naar steenkool duwde de prijs naar het hoogste niveau van de voorbije 13 jaar.

Merk in ieder geval op hoe de prijs hoger ligt dan in 2018. 

Je zou denken dat de meeste steenkoolproducenten eveneens hoge toppen scheren met dit soort prijzen, maar dat is vooralsnog niet het geval: 

De reden voor deze ongekende underperformance? Wel, Peabody wordt niet meteen gezien als een “duurzame” investering en beantwoordt niet aan de hippe ESG-normen en verdwijnt daarom uit portefeuilles van institutionele beleggers,

Rijke vermogensbeheerders willen graag de wereld redden en dat denken ze te doen door dit soort aandelen tegen eender welke prijs uit hun portefeuilles te zwieren.

Dat deze beheerders vaak een ecologische voetafdruk hebben die kan wedijveren met een klein dorpje in India wordt voor het gemak maar even vergeten. 

Anyway, het is een bijzondere evolutie en de reden waarom wij deze aandelen goedkoop konden oppikken.

(In het zwart de prijs van steenkool, in het oranje de prijs van Peabody Energy)

Peabody noteerde in 2018 $45 per aandeel en ik zie eigenlijk geen reden waarom het aandeel niet terug naar dit niveau kan stijgen.

De huidige koers van $10 per aandeel laat dus nog heel wat potentieel waardoor ik rustig op mijn positie blijf zitten.

Back To Top